FAKE: Тропическите инфекциозни болести са се разпространили сред бежанците

Фалшива новина
Тропическите инфекциозни болести са се разпространили сред бежанците
Лоши хигиенно-битови условия и множество преносители на заразни кожни заболявания, включително причинявани от тропически паразити. Лекарите съобщиха, че са установили голям брой чужденци, преносители по всяка вероятност на краста (скабиес), кожна лайшманиоза, която се проявява под формата на язви и рани, както и варицела (т.нар. дребна шарка). […] Става въпрос за заразни заболявания, две от които не са характерни за нашите географски ширини. " Източник:
Източник:Source: Trud, 16.11.2016
Надеждна информация
Ангел Кунчев: Няма опасност от заразни болести в бежанските центрове в България
„Няма опасност от възникване на заразни болести в бежанските центрове в България, не са установени такива заболявания до момента”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Въвели сме набори от 5 изследвания за заразни болести, за които сме подготвени, понеже бежанците може да ги носят от страните, в които идват и сме се справили с такива болести, например маларии, отбеляза Кунчев. Той бе категоричен, че ще се правят още изследвания в центъра в Харманли, като отрече да има опасност. „Просто трябва да проследим процеса по оздравяване от болестите, с които сме се сблъскали, например имаме случаи, в които просто не са приемани на време лекарствата”, каза главният държавен инспектор. "Няма случаи на предаване на болест от бежанците към персонала или населението, където е центърът. Има обратно заразяване - мигрантите страдат от нашите болести - варицела и грип", коментира още Кунчев.
Източник:БНТ, 21.11.2016 г.
0/5

От 2016 г. митът, че бежанците разпространяват заразни болести постоянно присъства в съзнанието на българите, както показва последното проучване на отношението към бежанците в България, проведено от ВКБООН и от Института по философия и социология на Българската академия на науките.  Проучването също показва, че условие на пандемия намаляват опасенията, че бежанците разпространяват болести. Актуална информация за идентифицираните заразни болести на територията на всяка област може да бъде намерена на страниците на регионалните здравни инспекции. За София вижте тук.

Колко полезна беше тези статия за вас ?
0/5
Партньори: