Бежански консултативен съвет

За нас

Бежанският консултативен съвет (БКС) подкрепя лидерството на бежанците чрез участието им в процеси по развитие на политики, които имат пряко влияние върху благоденствието на бежанските общности с фокус върху интеграцията на местно ниво. Състои се от 11 членове, търсещи и получили закрила лица и едно лице без гражданство, от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан и Йемен. БКС функционира с подкрепата на ВКБООН България.

Членове на Бежански консултативен съвет

Али Хадж Али

Али е от Сирия и е студент по архитектура. Един ден мечтае да стане успешен архитект. Той казва: „когато се изкачваме през нощта до планината и виждаме красивия градски пейзаж и мъждукащите светлини, не знаем кой живее там: откъде е, от каква вяра е, коя идеология или религия изповядва. Виждаме един красив град и една общност. От долния цитат се научих да представям това, което знам, в полза на човечеството и обществото.

“Не губи вяра в човечеството. Човечеството е океан: дори ако няколко капки са мръсни, океанът не е.” (Махатма Ганди):“

Алиас Сулейман

Алиас е на 37 години и има множество идентичности. Той е бежанец, пътешественик, съпруг, учител, баща и може би вашият бъдещ съветник и приятел! Обича да пътува, чете, пише, танцува, слуша музика, да се среща с нови хора и да научава нови неща. Неговата сила са администрация и управление и превод на арабски, испански и английски езици. Има дългогодишен опит в преподаването на арабски и испански език в различни университети.

Причината, поради която избра да бъде част от Бежанския консултативен съвет, е, че всяко парче от него принадлежи на някаква част от света, а да помагаш на другите подсилва този дух и помага на парчетата да се събират.

Ахмед Базун

Ахмед е електроинженер от Ирак. Работил е в независимата преса в продължение на 8 години в допълнение към работата му в строителството и декорацията. Живее в България от 2015 г. Работил е в хуманитарни организации в България (Каритас София) в продължение на 4 години като координатор на програмата за интеграция (програма за ориентация) и програмата за заетост (Кариерен център). Чрез работата си е натрупал добър опит в хуманитарната област. В момента работи в технологична компания в България. Като член на Бежанския консултативен съвет иска да бъде гласът на бежанците, както и част от решаването на проблемите, с които те се сблъскват. Желае да създаде у бежанците положителна представа за българското общество.

Беуар Муса

Беуар е от северната част на Ирак, Кюрдистан. Завършил Колеж по Администрация и икономика, катедра „Бизнес администрация“. Работи като фотограф с повече от 13 години опит като документален фотограф и фотожурналист.

В продължение на повече от 7 години е работил с много организации, напр. Френски Червен кръст, Allend, Каритас София, Youthilde, в Северен Ирак, Кюрдистан, и България, като цели да направи този свят едно по-добро място, да го приемем такъв, какъвто е, но и да приемем промяната. Промяна е нужда не само в света, а и в себе си. Работата и талантът му му дават възможност да се запознае с изключителни и слънчеви хора, които живеят по целия свят. Животът е пълен с трудни моменти, бедни хора, войни, житейски проблеми и др. и за да може да подкрепи бежанците и да им помага да развият своите умения за започване на своя нов живот, Беуар е участвал в няколко обучителни курса за младежко лидерство и за вземане на решения.

Каис Ахмад

Каис е на 29 години и е роден в северната част на Афганистан. В България е от 2016 г., като в момента работи в международна компания. Работил е като социален медиатор и преводач в Центъра за правна помощ „Глас в България“. Харесва му да е зает и да използва всяка възможност за изграждането на светло бъдеще в полза на българското общество. Учил е Английска литература в Университета в Балх, Афганистан. Говори английски, пащу, дари, фарси и малко хинди; учи български език. Каис е в тесен контакт с афганската общност в България. Харесва България заради топлите, гостоприемни и приятелски настроени хора и вижда много общи черти между българи и афганистанци.

Неговият съвет към новодошлите бежанци и търсещи закрила лица в България е да бъдат търпеливи, да търсят възможности за развитие и работа.

Сагър Ал-Анези

Сагър е лекар в българско село до Пловдив. Казва, че за него е чест да бъде там, където се учи как да бъде човек, всеки ден да си припомня колко различни можем да бъдем, но и колко много си приличаме всички. Смята, че всичко, което е необходимо за постигането на радост, мир и просперитет, са три елемента: да се виждаме като хора, да толерираме различията и да се уважаваме взаимно. Само така ще можем да наблюдаваме развитието на нещо вълшебно.

Сагър е роден преди 30 години и е лице без гражданство: от баща без гражданство, а преди него – от дядо без гражданство. В България е от 2007-2008 г. Завършва медицинско образование преди няколко години и се надява да продължи със специализация по сърдечна хирургия.

Бори се срещу поговорката „не можеш да дадеш това, което нямаш или не притежаваш“. Той желае да даде това, което никога не е имал, на тези, които се нуждаят: глас, уши и мислещ ум. Силно мотивиран е да участва в процесите по вземане на решения, които касаят бежанците в България, и това го мотивира да е част от Бежанския консултативен съвет.

Салман Ахмед

Салман е роден в Ирак. Записва дентална медицина, в Университета в Наджаф, Ирак, но поради съображения за сигурност не успява да завърши своята образователна степен. След като пристига в България, той забелязва и преживява на свой гръб множество трудности, пред които се изправят бежанците, както и множество ограничени възможности за реализация пред тях. Присъединява се към Бежанския консултативен съвет, за да се опита да допринесе за постигането на някои промени за подобряване системата на прием и интеграция на бежанци в България. В момента работи в международна компания. Салман е най-младият член на екипа, но ентусиазмът и амбициите му не спират да го водят напред.

Сара Алкаф

Сара се занимава с вътрешна архитектура и е бежанка от Йемен – страна, която страда от тежестта на войните, бедността, болестите и липсата на знание, където човешките права се отнемат, а човешкото достойнство се нарушава и пропилява.

Очаква с нетърпение да има свой принос за промяната на политиките, свързани с бежанците, да ги изслушва и да им дава свобода и достойнство, както и да има своя принос за защита на правата на жените, пострадали от насилие.

Вярва, че бежанците и приемащата общност могат да живеят в пълен мир и хармония и смята, че първите стъпки за постигането на това са чрез фокус върху образованието и укрепването на реда и законността в полза на всички.

Силсила Махбуб

Силсила е от Афганистан и живее в България от 2015 г. Учила е строително инженерство в Афганистан, а сега учи икономика и контрол в Нов български университет. Работила е 4 години в радиото и телевизията като водещ на телевизионно предаване. В България е работила в неправителствена организация (Каритас София) като водещ на индивидуални случаи. Сега ръководи модна компания, която произвежда съвременно облекло (комбинация от Изтока и Запада) от жени бежанки, живеещи в България. За Силсила да бъде част от Бежанския консултативен съвет означава много, защото да бъде гласът на жените е безценно. Надява се и желае да насърчи много други жени да могат да отстояват себе си, да бъдат в състояние да бъдат независими и да могат да правят избори за своя живот.

Фаегех Ешкевари

Фаегех, накратко Фей, е журналист, преводач и учител, отрано стартира своя път на застъпник в Зеления фронт на Иран като природозащитник, а по-късно като създател на кампанията и репортер за „Милион подписи за равенство“ в Иран.

В България тя поставя основния си акцент върху изграждането на диалог между бежанците и приемащите общности. Има множество публикации главно на персийски език, като тя възприема себе си като част от традицията на разказване на истории, която е дълбоко вкоренена на Изток. Тя е споделила части от Изтока с български участници в три семинара, включително е допринесла за съставянето на книгата „Общи думи в българския и персийския език“, 2012 г.

Като защитник на човешките права, тя вижда кризата на „дезориентираните хора от Ориента“ като уникална възможност за формиране на активно мултикултурно общество. Поставянето под въпрос на ролите на половете и разпознаването на шансовете и потенциала на различни перспективи са основни блокове за изграждането на нови наративи, които служат за формирането на образователен диалог, свързан с културите на двата свята. Това е възможно само ако бежанците се разглеждат като възможности и решения на най-основните проблеми, но не и като тежест.

Хамид Хошсияр

Хамид е преводач и координатор във Фондация “Мисия криле” и преводач на Центъра за правна помощ „Глас в България“. Той е в България от 2019 г.; има бакалавърска степен по приложна физика от Университета в Семнан, Иран. Бил е експерт по продажбите и мениджър. Иска да намери начин да изгради по-добро бъдеще за бежанците и търсещите закрила лица и да помага за намирането на решения на настоящите им проблеми с поглед върху приемащото общество. Негово мото е „нека да изградим добро бъдеще, за да го изживеем заедно“.

 

 

 

Партньори: