Бежански консултативен съвет

За нас

Бежанският консултативен съвет (БКС) подкрепя лидерството на бежанците чрез участието им в процеси по развитие на политики, които имат пряко влияние върху благоденствието на бежанските общности с фокус върху интеграцията на местно ниво. Състои се от 5 членове бежански. от Сирия, Ирак, Афганистан. БКС беше подкрепен и конфигуриран от ВКБООН в България.

Членове на Бежански консултативен съвет

Алан Абдулкарим

Алан е кюрд от Сирия, има дилома по медицина и 2 години опит като офталмолог. През по-голямата част от живота си е пътувал и живял извън Сирия, а когато е решил да се установи и да продължи професията си в Сирия, е започнала войната. Затова решава да се премести и от края на 2014 г. се установява в България и работи в ИТ проекти. Запален по пътуванията, готвенето и технологиите. Пътуването по света му помага да осъзнае, че това, което ни обединява, е много повече от различията, които имаме помежду ни. Така че нека се съсредоточим върху това, което би могло да ни обедини в българското общество и да бъдем част от него, за да имаме добро бъдеще за нас и за цялото българско общество.

Алиас Сулейман

Алиас е на 37 години и има множество идентичности. Той е бежанец, пътешественик, съпруг, учител, баща и може би вашият бъдещ съветник и приятел! Обича да пътува, чете, пише, танцува, слуша музика, да се среща с нови хора и да научава нови неща. Неговата сила са администрация и управление и превод на арабски, испански и английски езици. Има дългогодишен опит в преподаването на арабски и испански език в различни университети.

Причината, поради която избра да бъде част от Бежанския консултативен съвет, е, че всяко парче от него принадлежи на някаква част от света, а да помагаш на другите подсилва този дух и помага на парчетата да се събират.

Ахмед Базун

Ахмед е електроинженер от Ирак. Работил е в независимата преса в продължение на 8 години в допълнение към работата му в строителството и декорацията. Живее в България от 2015 г. Работил е в хуманитарни организации в България (Каритас София) в продължение на 4 години като координатор на програмата за интеграция (програма за ориентация) и програмата за заетост (Кариерен център). Чрез работата си е натрупал добър опит в хуманитарната област. В момента работи в технологична компания в България. Като член на Бежанския консултативен съвет иска да бъде гласът на бежанците, както и част от решаването на проблемите, с които те се сблъскват. Желае да създаде у бежанците положителна представа за българското общество.

Каис Ахмад

Каис е на 29 години и е роден в северната част на Афганистан. В България е от 2016 г., като в момента работи в международна компания. Работил е като социален медиатор и преводач в Центъра за правна помощ „Глас в България“. Харесва му да е зает и да използва всяка възможност за изграждането на светло бъдеще в полза на българското общество. Учил е Английска литература в Университета в Балх, Афганистан. Говори английски, пащу, дари, фарси и малко хинди; учи български език. Каис е в тесен контакт с афганската общност в България. Харесва България заради топлите, гостоприемни и приятелски настроени хора и вижда много общи черти между българи и афганистанци.

Неговият съвет към новодошлите бежанци и търсещи закрила лица в България е да бъдат търпеливи, да търсят възможности за развитие и работа.

Силсила Махбуб

Силсила е от Афганистан и живее в България от 2015 г. Учила е строително инженерство в Афганистан, а сега учи икономика и контрол в Нов български университет. Работила е 4 години в радиото и телевизията като водещ на телевизионно предаване. В България е работила в неправителствена организация (Каритас София) като водещ на индивидуални случаи. Сега ръководи модна компания, която произвежда съвременно облекло (комбинация от Изтока и Запада) от жени бежанки, живеещи в България. За Силсила да бъде част от Бежанския консултативен съвет означава много, защото да бъде гласът на жените е безценно. Надява се и желае да насърчи много други жени да могат да отстояват себе си, да бъдат в състояние да бъдат независими и да могат да правят избори за своя живот.

 

Партньори: